Gratis eAccounting

Zakelijke overeenkomst en contract opstellen voor bedrijf

Overeenkomsten zijn bindende afspraken tussen partijen, zowel mondeling als schriftelijk. Beide partijen zijn gehouden aan deze overeenkomst. Het opstellen van zakelijke overeenkomsten en contracten lijkt moeilijk, maar het hoeft niet altijd uit veel pagina's met ingewikkelde woorden te bestaan.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Veel startende ondernemers hebben nog niet veel relaties met andere partijen. Hierdoor zijn ze nog niet echt genoodzaakt om alle voorwaarde officieel op papier vast te leggen. Toch kan het geen kwaad om vanaf het begin af aan duidelijk te maken wat jouw voorwaarden zijn bij het doen van zaken.

  Mondelinge overeenkomsten zijn ook rechtsgeldig

  Mondelinge overeenkomsten zijn volgens de wet ook rechtsgeldig en binden voor beide partijen. De inhoud van een mondelinge overeenkomst is echter lastig te bewijzen, dus wordt het aangeraden om zakelijke overeenkomsten en contracten op papier op te stellen.

  Wanneer jij als ondernemer in conflict komt met een leverancier of klant, zal de rechter altijd vragen naar wat er is overeengekomen tussen jullie. Zonder overeenkomst is het jouw woord tegen het woord van de ander, en is het lastig aantonen wie gelijk heeft.

  Stel daarom altijd een zakelijke overeenkomst op en onderteken deze. Zonder handtekening van beide partijen is de overeenkomst namelijk nog niet geldig.

  Arbeidsovereenkomst

  Een arbeidsovereenkomst ga je aan met een nieuwe werknemer. De meeste beginnende bedrijven bestaan uit één persoon, maar naarmate je groter wordt, zul je personeel gaan aannemen. Leg jullie arbeidsrelatie vast in een arbeidsovereenkomst, zodat er geen twijfel ontstaat over de afspraken.

  Samenwerkingsovereenkomst

  In een samenwerkingsovereenkomst leg je afspraken vast tussen jou en je medeondernemer van je onderneming. In een vof, maatschap of coöperatie werk je samen met één of meerdere zakenpartners. En als het om geld gaat is een geschil snel ontstaan.

  Leg in de samenwerkingsovereenkomst vast hoe je de winst gaat verdelen, wie welk werk doet, wat er aan geld en middelen ingebracht moet worden en hoe de overeenkomst weer kan worden beëindigd.

  In- en verkoopcontracten

  Een inkoopcontract sluit je af met de leverancier. Je kan bijvoorbeeld overeenkomen dat de leverancier altijd levert tegen een vaste prijs en op een bepaald tijdstip. Ook kan je vastleggen hoe de producten verpakt en bezorgd moeten worden.

  Evenzo kan je een verkoopcontract met belangrijke en grote klanten afsluiten. Hierdoor kun je je verzekeren van een afnamehoeveelheid of een vaste verkoopprijs.

  Aan de andere kant ben jij ook gebonden aan de voorwaarden van je leveranciers. Spreek je bijvoorbeeld een betalingstermijn af, dan moet je ook binnen die termijn betalen. Afspraken zijn afspraken en dat geldt twee kanten op.

  Een overeenkomst of contract zelf opstellen of door een jurist?

  Iedere ondernemer is bevoegd om zelf een overeenkomst of een contract op te stellen. Op internet staan veel voorbeelden en tips om zelf overeenkomsten te maken.

  Toch is het verstandig om een jurist mee te laten kijken, vooral als de belangen groot zijn. Een jurist heeft gestudeerd om overeenkomsten en contracten op te stellen. Zo'n professional voorkomt dat er gaten in de afspraken zitten en je alsnog ongelijk krijgt.

  Bij een eigen bedrijf beginnen heb je misschien wel helemaal geen tijd en kennis om het zelf te doen. Het laten opstellen van dergelijke documenten kost redelijk veel geld, maar het kan je ook veel besparen. Door je goed te verdiepen in de specifieke regelgeving, kun je goed voorbereid bij de jurist aan tafel schuiven.

  Veel gestelde vragen over Zakelijke overeenkomsten en contracten opstellen voor je bedrijf (FAQ)

  Wat is een zakelijke overeenkomst?

  Een zakelijke overeenkomst is een bindende afspraak tussen partijen.

  Zijn mondelinge overeenkomsten ook rechtsgeldig?

  Ja, mondelinge overeenkomsten zijn volgens de wet ook rechtsgeldig en bindend voor beide partijen.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Zakelijke overeenkomst en contract opstellen voor bedrijf'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Stel zakelijke overeenkomsten en contracten op voor je bedrijf. Dit zijn bindende afspraken tussen partijen, zoals arbeids- of samenwerkingsovereenkomst.


  Over de auteur van 'Zakelijke overeenkomst en contract opstellen voor bedrijf'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.