Gratis Snelstart

In 5 stappen een financieringsbegroting maken

In de financieringsbegroting staat de berekening hoe je je investeringen en voorraden wilt gaan financieren. Heb je eigen vermogen of ga je lenen bij de bank? En op welke termijn wil en kun je de lening terugbetalen? Hoeveel rente ga je betalen? En welke zekerheden kan je als onderpand geven?

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Financieringen staan aan de passivazijde van de balans. Aan deze kant van de balans staan al je schulden. De financieringsbegroting is een lijst met bronnen waar het geld vandaan komt.

  Als startende ondernemer kan je eigen spaargeld inbrengen, waarmee je de eerste kosten kunt betalen. Misschien heb je ook al een computer en kantoormeubilair in je woning staan, die je gaat verplaatsen naar je werkkantoor. Of een privéauto die je zakelijk gaat gebruiken. Het inbrengen van eigen goederen in de zaak is ook een vorm van financiering. Vaak eisen banken zelfs dat je minstens 20-30% eigen middelen inbrengt (solvabiliteit).

  Veel starters hebben echter privé niet voldoende middelen om een eigen bedrijf geheel zelfstandig en onafhankelijk op te zetten. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om aan geld te komen, maar geld lenen kost meestal geld in de vorm van rente. De rentetarieven verschillen per hypotheekverstrekker of bank, dus het kan zeker lonen om gesprekken met verschillende financiers aan te gaan. Een tussenpersoon kan je helpen bemiddelen.

  Naast het daadwerkelijk aangaan van een lening of hypotheek, kan je je onderneming ook financieren door leveranciers en belastingen iets later te betalen. Door voorraad te kopen en later te betalen, krijg je een schuld aan de leverancier. Je leverancier financiert als het ware je voorraad. In het beste geval kan je de voorraad snel verkopen en ontvang je het geld eerder van je klant dan je aan de leverancier moet betalen.

  De financieringsbegroting is onderdeel van het financieel plan in het ondernemingsplan. Andere begrotingen die in dit financieel plan aan bod komen zijn de investeringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en privébegroting.

  Stappenplan om een financieringsbegroting te maken

  Een stappenplan om een financieringsbegroting te maken bestaat uit vijf punten. Noteer de financieringen zo specifiek mogelijk, dus met naam, bedrag, rente en gestelde zekerheden.

  1. Maak een lijst met eigen inbreng van geld.
  2. Maak een lijst met eigen inbreng van goederen. Waardeer de goederen tegen de marktprijs van dat moment, rekening houdend met het feit dat het tweedehands is.
  3. Maak een lijst met externe partijen die je geld willen lenen.
  4. Vermeld de voorwaarden, zoals rentepercentage, looptijd en gevraagde zekerheden (onderpand). Deze voorwaarden kan je opvragen tijdens het gesprek met de bank.
  5. Deel de lijst op in 'eigen vermogen' en 'vreemd vermogen'.

  Voorbeeld financieringsbegroting

  Hieronder staat een voorbeeld van een financieringsbegroting met fictieve bedragen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eigen vermogen, lang vreemd vermogen en kort vreemd vermogen. Eigen vermogen zijn eigen geld en goederen die je inbrengt. Vreemd vermogen zijn leningen en kredieten van derden, waarbij het onderscheid ligt tussen langer en korter dan een jaar. Een hypotheek heb je bijvoorbeeld voor meerdere jaren, terwijl de leveranciers vaak binnen 30 dagen betaald willen worden.

  Financieringsbegroting voorbeeld
  Financiering Waarde Rente-% Looptijd Onderpand Rente-€
  Eigen inbreng in geld € 75.000 0,0% € 0
  Eigen inbreng in goederen € 5.000 0,0% € 0
  Eigen vermogen € 80.000  onbeperkt  € 0
             
  Lening familie/vriend € 10.000 2,5%  5 jaar  € 250
  Hypotheek bedrijfspand € 300.000 3,0%  30 jaar  Bedrijfspand € 9.000
  Hypotheek machines € 45.000 5,0%  20 jaar  Machines € 2.250
  Lang vreemd vermogen € 310.000 € 9.250
             
  Rekening-courant bank € 5.000 € 0
  Leverancierskrediet € 5.000 0,0%  30 dagen  € 0
  Kort vreemd vermogen € 10.000 € 0
             
  Totaal financieringen € 400.000 € 9.250

  Het rentepercentage is van belang om te vermelden in de financieringsbegroting. Rente is namelijk een kostenpost die je winst verlaagd. Rente betaal je voor de dienstverlening en het risico dat de verstrekker loopt. In sommige branches is het risico op een faillissement hoger, waardoor ook de rente hoger is.

  De gestelde zekerheden moeten ook in dit deel van het ondernemingsplan vermeld worden. Financiers willen vaak een onderpand hebben, voor als je onverhoopt de schuld niet meer kan terugbetalen. Dit onderpand dient dan als zekerheid voor de geldverstrekker, maar je kan het nog wel gewoon gebruiken bij het uitoefenen van je bedrijf. Door meer bezittingen als onderpand te geven, zal de bank je sneller een lening verstrekken.

  Geldverstrekkers zullen eerder geneigd zijn om je te helpen als de verwachte resultaten goed zijn. Hoe beter de toekomstverwachting, hoe minder risico op wanbetaling er is. Uit de exploitatiebegroting blijken je resultaten en uit de liquiditeitsbegroting blijkt je geldbehoefte op bepaalde momenten.

  Vijf begrotingen van het financieel plan

  Het financieel plan bestaat uit vijf begrotingen:

  Veel gestelde vragen over In 5 stappen een financieringsbegroting maken (FAQ)

  Wat is een financieringsbegroting?

  De financieringsbegroting is een overzicht van de mogelijkheden hoe je je investeringen wilt gaan financieren bij het beginnen van een eigen bedrijf.

  Waarom moet je een financieringsbegroting maken?

  Een financieringsbegroting maak je om in te schatten hoeveel eigen vermogen je hebt voor het opstarten van een eigen bedrijf, en hoeveel extern vermogen je moet aantrekken.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'In 5 stappen een financieringsbegroting maken'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  In 5 stappen een financieringsbegroting voor je eigen bedrijf. Begroting van financieringen is onderdeel van het financieel plan in het ondernemingsplan.


  Over de auteur van 'In 5 stappen een financieringsbegroting maken'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.