Soorten financieringen voor startende ondernemers

Er zijn verschillende soorten financieringen voor startende ondernemers. Een externe financiering helpt een ondernemer om zijn eigen bedrijf van de grond te krijgen, vooral wanneer men geen groot startkapitaal heeft.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Uit de financieringsbegroting blijkt hoeveel bronnen van geld aanwezig zijn. Als starter kan je eigen spaargeld of goederen met een bepaalde waarde inbrengen. Dit is eigen vermogen. Verder is het mogelijk om bij familie en/of vrienden te lenen. Voor kortere termijn is het vaak mogelijk om op basis van een betaaltermijn de betaling van je inkopen enige weken uit te stellen, als een soort financiering door leveranciers.

  Mocht je toch niet voldoende financiële middelen hebben om alle investeringen en kosten in de opstartfase te kunnen voldoen, dan is er nog altijd de mogelijkheid om dit extern te financieringen. Dit wordt ook wel vreemd vermogen genoemd. Banken en investeringsmaatschappijen zijn vaak wel bereid om een lening of hypotheek te verstrekken aan startende ondernemers. Met behulp van een goed financieel plan, als onderdeel van het ondernemingsplan, heeft je financieringsaanvraag grote kans van slagen.

  Balansregel voor financieringen

  De balansregel voor financieringen is: financier langlopende bezittingen met langlopend vreemd vermogen, en financier kortlopende bezittingen met kort vreemd vermogen. Langlopende bezittingen zijn vaste activa die meerdere jaren mee gaan, zoals bedrijfspanden en machines. Kortlopende bezittingen zijn vlottende activa die binnen een jaar de onderneming weer verlaten hebben, zoals voorraden.

  Door vaste activa te financieren met langlopend vreemd vermogen kom je op korte termijn niet in betalingsproblemen. Vaste activa levert namelijk geen cash geld op, terwijl langlopende schulden niet snel afgelost hoeven te worden. Zo wordt een bedrijfspand bijvoorbeeld in 30 jaar afgeschreven, waartegenover een hypotheek staat die in 30 jaar afgelost moet worden. Voorraden kun je wel financieren met kort vreemd vermogen, want diezelfde voorraad levert binnen een jaar geld op waarmee de lening ook binnen het jaar afbetaald kan worden.

  Soorten financieringen voor startende ondernemers

  Er zijn verschillende soorten financieringen speciaal voor startende ondernemers.

  • Banklening: een lening bij de bank met rente en aflossing.
  • Bankgarantie: zekerheid aan een leverancier dat zijn facturen worden betaald. De bank stelt zich hiervoor garant. Door een bankgarantie te kunnen verstrekken hoef je mogelijk geen aanbetaling te doen of krijg je uitstel van betaling. Een bankgarantie aanvragen kost geld.
  • Hypotheek: zakelijke lening met rente, aflossing en onderpand. Omdat dit vaak relatief hoge leningen betreffen, wil de bank de investering als onderpand hebben. Zo verzekert de bank zich tegen het risico van het niet terugbetalen van de hypotheek.
  • Kredietverzekering of debiteurenverzekering: een verzekering dat je verkoopfacturen betaald zullen worden. Kan een zakelijke klant (debiteur) je verkoopfactuur niet meer betalen, dan ontvang je het geld van de verzekeraar. Een kredietverzekering kost geld, afhankelijk van het risico en het openstaande bedrag.
  • Lease: een vast maandelijks bedrag om een bedrijfsmiddel te mogen gebruiken, bestaande uit rente en aflossing.. De leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel en leaset het aan jouw onderneming. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en is verantwoordelijk voor het onderhoud en financiële achteruitgang. Bij financial lease ben jij eigenaar en heb jij het risico en de kosten. Daarom is financial lease goedkoper dan operational lease.
  • Familie of vrienden: een lening bij een familielid of vriend. Dit is een onderhandse lening waarbij je onderling goede afspraken moet maken.
  • Particuliere of informele investeerder: particuliere personen met geld en ondernemerservaring. Deze personen willen je helpen groeien en ondersteunen je eigen bedrijf in de beginfase. Hiertegenover staat dat ze vaak een (klein) deel van de winst willen.
  • Crowdfunding: geld ophalen van het publiek (crowd). Veel mensen willen graag een klein bedrag investeren in een goed idee, zodat ze later een deel van het rendement mee kunnen pikken. Crowdfunding levert naamsbekendheid op en misschien worden de mensen ook wel klant. Crowdfunding kan ook in de vorm van donaties zonder tegenprestatie.
  • Microkrediet: zakelijke lening tot €50.000 met rente en aflossing voor startende ondernemers in het MKB.
  • MKB-krediet: zakelijke lening van €50.000 tot €250.000 met rente en aflossing voor startende ondernemers in het MKB.
  • Effectenbeurs: verhandelen van aandelen, met name voor grote bedrijven op de beurs. In feite verkoop je (een deel van) aandelenkapitaal van je bv of nv, waardoor de nieuwe aandeelhouders voor een klein gedeelte eigenaar worden. Dit betekent dat ze recht hebben op een deel van de winst, maar veelal niet meebeslissen in de dagelijkse gang van zaken.
  • Participatiemaatschappij of private equity: een maatschappij neemt een aandeel in je onderneming, waarbij het mag meebeslissen over strategische keuzes. Een participatiemaatschappij brengt geld, kennis, ervaring en een netwerk in. Door te helpen om jouw onderneming sterk te laten groeien, wordt het aandeel van de participatiemaatschappij ook meer waard.
  • Kredietunie: lening bij een samenwerkingsverband (coöperatie) zonder winstoogmerk in een bepaalde branche of regio. Leden van de coöperatie zijn andere ondernemers die startende ondernemers willen helpen. Door de krachten te bundelen zijn de mogelijkheden groter en/of goedkoper.

  Bronnen voor meer informatie over financieringen

  Raadpleeg de volgende bronnen voor meer informatie over de soorten financieringen voor startende ondernemers:

  Vijf begrotingen van het financieel plan

  Het financieel plan bestaat uit vijf begrotingen:

  Veel gestelde vragen over Soorten financieringen voor startende ondernemers (FAQ)

  Wat is de balansregel voor financieringen?

  De balansregel voor financieringen is: financier langlopende bezittingen met langlopend vreemd vermogen, en financier kortlopende bezittingen met kort vreemd vermogen.

  Welke soorten financieringen zijn er voor startende ondernemers?

  Voor startende ondernemers bestaan veel soorten financieringen, zoals banklening, bankgarantie, hypotheek, lease, familie/vrienden, crowdfuncing, micro- of MKB-krediet, of participatiemaatschappij.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Soorten financieringen voor startende ondernemers'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Er zijn verschillende soorten financieringen voor startende ondernemers. Een eigen bedrijf is te financieren met eigen vermogen en/of met extern vermogen.


  Over de auteur van 'Soorten financieringen voor startende ondernemers'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.