Vergunningen regelen voor het starten van een onderneming

Om je te vestigen op een bepaalde locatie heb je misschien een vergunning nodig. Ook voor het produceren en vervoeren van producten kan een vergunning vereist zijn. De benodigde vergunningen neem je op in je ondernemingsplan.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Vergunningen voor een onderneming zijn bijvoorbeeld om een horecazaak te beginnen of om reclame-uitingen te mogen doen op de gevel of reclameborden. Ook taxichauffeurs en financieel adviseurs zijn voorbeelden van vergunninghouders van hun branche.

  Over het algemeen geldt de regel dat je een vergunning voor je onderneming nodig hebt als je iets gaat veranderen aan de omgeving of impact hebt op het milieu, veiligheid of gezondheid.

  Omgevingsvergunning

  Een omgevingsvergunning is vereist als je gaat bouwen of verbouwen. Bij het starten van een onderneming komt deze vergunning nogal eens ter sprake, omdat veel starters óf een nieuw bedrijfspand neer willen zetten óf een bestaand pand ingrijpend willen verbouwen.

  Bouwvergunning

  Een bouwvergunning is in enkele gevallen niet verplicht, maar ook in die situatie gelden bepaalde technische eisen aan de bouw op gebied van veiligheid, milieu en energie.

  Bestemmingsplan

  Verder krijg je bij het opstarten van een bedrijf te maken met het bestemmingsplan van de gemeente. Het kan bijvoorbeeld voor komen dat je de garage wilt ombouwen tot kantoor of opslag. In die gevallen moet de woonbestemming omgezet worden in een bedrijfsbestemming.

  Omgevingsloket online om vergunningen te regelen

  De overheid heeft één centrale website om vergunningen voor je bedrijf te regelen. Via Omgevingsloket (https://www.omgevingsloket.nl) kun je checken of je een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. Op de site kun je alles in één keer online regelen en de status van je aanvraag volgen.

  Veel gestelde vragen over Vergunningen regelen voor het starten van een onderneming (FAQ)

  Waarvoor moet je een vergunning hebben bij het starten van een eigen bedrijf?

  Bij het starten van een eigen bedrijf moet je een vergunning hebben als je iets gaat veranderen aan de omgeving of impact hebt op het milieu, veiligheid of gezondheid.

  Waar kan je een vergunning voor je eigen bedrijf aanvragen?

  Via het Omgevingsloket van de overheid kun je een vergunning aanvragen voor je eigen bedrijf.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Vergunningen regelen voor het starten van een onderneming'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Voor het starten van een onderneming zijn vergunningen nodig, zoals een omgevings- of bouwvergunning. Bij het Omgevingsloket kan je vergunningen regelen.


  Over de auteur van 'Vergunningen regelen voor het starten van een onderneming'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.